Els diablons

Història

L’any 2003, el dia de Sant Joan, es vam començar, ens vam donar a conèixer al poble, endarrera quedaven dos anys de feina, a l’ombra, de persones vinculades al nom del foc que va fer possible la nostre Aparicio com a grup de foc.

De fet no som els primers, sembla ser que els primer “diablillos” van veure la llum cap a l’any 1903, i mes endavant cap al 1911, anys mes tard hi ha haver una breu aparició d’uns diables infantils, segons dades dels nostres entesos en historia, però amb nosaltres arriba la forma de fer d’una colla estable.

Els dos anys d’activitat fosca, de creació del grup, van estar destinats a moltes activitats, calia ensenyar-nos tot el que fa referència a les activitats pròpies d’un grup de foc, per tant, va ser una tasca una mica complicada. Ens van ensenyar a tocar els timbals, a posar-nos a sota el foc, a caminar amb un calçat una mica estrany, de betes, a saltar amb foc, a dir versos… ens van deixar ben apunt per fer una actuació. Les úniques coses que no ens van voler ensenyar, i encara no ho han fet es a encendre, a portar els sacs i a treure i posar les carretilles, aquestes son tasques que les fan els pares i altres persones mes grans que van amb nosaltres a les actuacions.

Sempre ens han ensenyat a fer les coses amb seguretat, i, com si es tractes d’una escola les anem aprenent.

Com actuem

Quasi sempre utilitzem les carretilles amb base de titani, amb tro infantil, son molt semblants a les que fan servir els “Diables grans” però amb un tro mes petit. Als darrer any, per la Festa Major, vam estrenar els sutidors de titani, (el mateix, però amb una sortida superior).

Per fer una actuació son necessaris uns quants pares:

  • El Caps d’Actuació, que van vestits com nosaltres, un d’ells encén i l’altre porta l’ordre de sortides.
  • Els Guies, que van a l’inici de l’actuació i ens indiquen el itinerari a seguir.
  • Els Saquers, son els que porten els sacs i el carro amb la pirotècnia.
  • Els Carregadors que son els que ens carreguen les maces.
  • Els descarregadors, que son els que treuen la pirotècnia ja gastada.
  • Hi ha dues persones que porten les farmacioles i unes quantes que porten la nostre beguda predilecte, aigua… molta aigua

Tot això com a infrastructura d’actuació, però el mes important, el que realment es:

Que som 32 Diablons, amb 6 timbalers, 1 Llucifer i 1 Diablesa, entre els 8 i els 12 anys.

El ceptrot que porta el Llucifer, te 8 punts de foc, pot tirar cada cop fins a 30 carretilles, tot i que no acostuma a tirar mes de 15 de cop.

L’estendard que du la Diablesa te 3 punts de foc, pot tirar fins a 9 carretilles de cop, normalment ho ha tirades de 6.

Les maces, en tenim de dos tipus, unes per els que comencen, amb grapes de seguretat que en poden tirar d’una amb una. I unes altres per els que ja porten un temps amb nosaltres que no tenen grapes i porten pinces per seguros, que en podrien tirar de dues en dues, però que normalment també les tiren d’una a una.

No toquem mai cap article de pirotècnia amb les mans i per tant no en portem a sobre tal i com fan els Diables.

On actuem

Les nostres actuacions son principalment al Vendrell, on sortim tres cops per la Festa Major i un per la Fira.

Em fet algunes sortides per la comarca, a Papiolet, a Albinyana i també a l’Arboç als actes de celebració dels Diables Infantils l’any 2005

Aquesta web fa servir cookies pròpies per al seu correcte funcionament. Al fer click al botó Acceptar, acepteu l′ús d′aquestes tecnologies i el processament de les seves dades per aquests proposits.   
Privacidad